NOU: se poate plati si cu Google Pay si Apple Pay!

Intrebari despre masini de brodat

Se poate face un upgrade sau o modificare tehnica pentru a putea ajunge la o dimensiune mai mare?

Dacă am achiziționat deja o masina de brodat cu aria de brodare de maxim 10x10cm, de exemplu, se poate face ulterior un up-grade sau o modificare tehnica pentru a putea ajunge la o dimensiune mai mare?

Din pacate NU, acest lucru nu este posibil, aria de brodare a unei masini de brodat nu poate fi modificata sau extinsa ulterior. Acesta este de fapt si cel mai important atribut/ indicator/ parametru atunci cand achitionati o masina de brodat: aria maxima de brodare. De aceea este bine, daca efortul financiar permite, sa alegeti inca de la inceput un model de masina cu o arie de brodare cat mai mare, intrucat aceasta nu mai poate fi modificata ulterior. Exista posibilitatea cumpararii unor gherghefuri optionale, cu o suprafata mai mare decat cele incluse in dotarea standard a masinii, dar acestea sunt gherghefuri de tip multipozitionare, care folosesc la brodarea de modele repetitive, multiplicate de tip banda continua.

 

Se pot modifica (mari sau micsora) modelele existente deja in memoria masinii de brodat?

DA, majoritatea modelelor din memoria masinii de brodat, se pot mari cu 20% si se pot micsora cu 10% fata de marimea originala. Pentru partea de scris, in functie de lungimea textului, aceste procente de redimensionare pot avea valori mai mari, pana cand se atinge aria maxima de brodare a masinii.

Ca si exceptie, la unele modele de masini, pot exista in memoria masinii modele protejate de drepturi de autor, care nu se pot modifica deloc, se lucreaza numai la dimensiunea originala. Dar, tot ca și o excepție, la PR1055 modelele din memoria mașinii se pot modifica la dimensiunea maximă a gerghefului ales, concomitent cu actualizarea numărului de împunsături.

Este bine de stiut ca modelele de broderie se pot roti si oglindi.

Pot introduce propriile mele imagini (fisiere) descarcate de pe internet, de exemplu, in memoria masinii de brodat si apoi sa le brodez?

DA si NU, daca este vorba chiar despre imagini (fisiere grafice de tip, JPG, BMP, PNG sau similare) atunci din pacate masina de brodat NU le poate recunoaste si nici nu este recomandat sa transmitem la masina astfel de fisiere. Fiecare masina de brodat, in functie de producator, recunoaste (sau lucreaza) cu un  anumit tip de fisiere specifice, cu extensie speciala pentru fisierele de broderie.

De exemplu masinile BROTHER sunt compatibile cu fisierele cu extensia *.PES, masinile BERNINA sunt compatibile cu fisiere de tip *.EXP, Masinile BARUDAN lucreaza cu formatul *.DST. Toate mașinile de brodat industriale lucrează cu formatul universal .DST (mai nou acceptă și mașinile casnice). Barudan are extensia nativă U00.

Exista pe internet site-uri specializate care ofera gratuit sau contra cost, fisiere de broderie salvate in format executabil, pentru masinile de brodat computerizate. De regula aceste site-uri ofera si servicii specializate de digitizare pe comanda dupa imaginea clientului (transformarea pozei in formatul cu extensia dorita pentru o anumita masina de brodat).

Se pot adauga in memoria masinii alte fonturi, in afara de cele existente deja?

Daca doriti sa scrieti texte folosind meniul dedicat pentru asta din memoria masinii, dar cu alte tipuri de fonturi, altele decat cele existente deja, acest lucru nu este tehnic posibil. Nu se pot adauga in memoria masini fonturi suplimentare cu care se pot scrie texte ca si cum as scrie un SMS de exemplu.

Se pot adauga fonturi de monograma, dar atentie acestea sunt fisiere individuale pentru fiecare litera si masina le interpreaza ca obiecte individuale, separate nu ca un grup. Astfel, daca de exemplu doresc sa scriu cuvantul MARIA, folosind un font de monograma achizionat de pe internet, o sa trebuiasca sa adaug pe rand litera cu litera pana obtin textul dorit. Din punct de vedere al masinii, o sa fie in total 5 obiecte separate (cate litere are cuvantul MARIA) iar daca am un text cu 20 de litere, atunci o sa trebuiasca sa repet operatiunea de editare de 20 de ori, ceea ce la un moment dat poate deveni o operatiunea mare consumatoare de timp.

Daca folositi des multe inscrisuri brodate si doriti sa folositi si alte fonturi mai artistice sau diferite de cele standard din memoria masinii, atunci aveti nevoie de un soft specializat de broderie, cu care sa puteti scrie textul direct din tastatura iar masina sa interpreteze fisierul ca un singur obiect unitar, indiferent de numarul de litere. De asemenea, daca aveti nevoie doar ocazional de astfel de texte brodate cu fonturi speciale, atunci puteti gasi acest tip de serviciu contra-cost, pe site-urile specializate care fac digitizare broderie computerizata.

Pot broda direct pe orice tip de material fara sa folosesc stabilizator pe dosul sau pe fata materialului?

NU, nu este bine nici pentru broderie si nici pentru masina sa se brodeze direct pe material. Stabilizatorii, insertiile, intariturile sau foliile solvabile sunt consumabile foarte importante atat in procesul de obtinere a unei broderii de calitate, cat si pentru prelungirea duratei de viata a masinii.

In functie de elasticitatea si grosimea sau consistenta materialului pe care se face broderia se folosesc tipuri diferite de stabilizatori. O broderie care se face pe matase sau pe organza, de exemplu, nu are cum sa iasa la fel pe piele, sau pe prosop, sau pe catifea. De aceea este bine pe cat posibil sa faceti o proba inainte pe un material similar inainte de brodarea finala si sa consulati furnizorii de specialitate pentru alegerea consumabilelor potrivite in functie de materialul pe care brodati.

De asemenea este importanta si alegerea si corelarea corecta a modelului de broderie cu materialul pe care se doreste brodarea si din punct de vedere al densitatii si tipului de textura folosit. De exemplu, broderiile mai aerisite, cu textura de tip contur liniar, gen cusatura manuala, se preteaza mai bine la materialele subtiri, pe cand cele cu textura densa, plina si grad de acoperire mare se preteaza mai bine la materiale groase si pufoase, de tip fleece, polar, prosop sau similare. 

Se poate broda cu ata de cusut, sau cu fir gros de tip lana, sau similar cu cel folosit la tricotaje?

Daca doriti sa obtineti o broderie de calitate, durabila, care sa isi pastreze aspectul initial si sa arate si sa straluceasca la fel de bine si peste cativa ani de la brodare, atunci este obligatorie folosirea atelor speciale de brodat si nu a atei de cusut.

Ata de brodat este fabricata prin tehnici si tratamente speciale care o fac sa nu isi piarda proprietatile chimice si mecanice un timp indelungat, adica sa nu se decoloreze, sa nu isi piarda stralucirea, sa nu se rupa sau sa nu se degradeze nici la actiunea razelelor solare, nici la variatiuni termice si nici la spalari indelungate si repetate, cu inalbitori sau balsamuri de rufe. Referitor la atele groase sau la firul metalic, da in mod normal se poate lucra la masina de brodat cu ate de brodat speciale, dar cu observatia ca trebuie facute si respectate anumite reglaje specifice lucrului cu aceste fire speciale.

Ca si in cazul stabilizatorilor sau a insertiilor, acestea au in vedere mai ales corelarea corecta a tipului de material cu textura si densitatea modelului care se doreste brodat. Să nu uităm și de alegerea acului: gros (Ø100) pentru fir gros și subțire pentru fir subțire (Ø60, Ø70,).

Pentru a posta intrebare trebuie sa fi logat. Te poti loga aici sau iti poti face cont